De verkiezing

Vier redenen om deel te nemen

Motiveer je klant
Promotie

Promotie en positieve media-aandacht voor jouw product.

Consumentenwensen
Consumenten inzicht

Inzicht in de waardering op diverse aspecten van jouw product.

Leer van je klant
Inzicht

Inzicht in de prestaties van deelnemende concurrentproducten.

Als je wint
Kroon

Als winnaar draagt jouw product een jaar lang de titel ‘Beste Product van het Jaar België’ binnen jouw categorie.

Hoe werkt het?

Producenten kunnen zich aanmelden voor actieve deelname aan de verkiezing ‘Beste Product van het Jaar België’. Om kans te maken op één van de titels, heb je namelijk minimaal 380 beoordelingen nodig. Motiveer je klant om een beoordeling te geven over/te stemmen op jouw product. Bekijk de mogelijkheden om campagne te voeren en beoordelingen te verzamelen.

Consumenten brengen tijdens de stemperiode een stem uit op hun favoriete producten. In de vragenlijst selecteert de consument een productcategorie en vervolgens het te beoordelen product. Via een gepersonaliseerde stemlink beoordeelt de consument een product direct.

Bij een beoordeling staan producteigenschappen en houding & gedrag ten aanzien van het gekozen product centraal. Consumenten beoordelen het product op de volgende aspecten:

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Productpresentatie
  • Gebruikstevredenheid

De deelnemende producten binnen de duurzame categorieën worden ook nog op het aspect duurzaamheid beoordeeld.

Met betrekking tot houding & gedrag worden de volgende twee vragen gesteld:

  • Is er ten aanzien van dit product sprake van een herhalingsaankoop?
  • Zou je dit product aanbevelen bij een vriend of collega?

Persoonsgegevens van deelnemende consumenten (o.a. leeftijd, geslacht, postcode) gebruiken we voor een gedetailleerde analyse.

Als de stemperiode is geëindigd, starten we met de analyse van de beoordelingen. Hierbij beginnen we met de volgende controleslagen:

  • Bij twee of meer beoordelingen voor één product in dezelfde categorie vanaf één e-mailadres, wordt één beoordeling meegenomen en worden de overige beoordelingen verwijderd;
  • Beoordelingen die volledig zijn ingevuld binnen een tijdsbestek van 90 seconden worden verwijderd aangezien zeer te betwijfelen is dat deze beoordelingen serieus zijn ingevuld;
  • Er wordt een controle uitgevoerd op door respondenten gebruikte IP-adressen. Bij meer dan drie beoordelingen vanaf één IP-adres voor één product in dezelfde categorie worden drie beoordelingen meegenomen en de overige beoordelingen worden verwijderd.

Beoordelingen die voldoen aan deze controleslagen worden gebruikt voor de berekening van de eindcijfers. Houdt er dus rekening mee dat het aantal stemmen dat je hebt verzameld door deze controleslagen nog kan verminderen, wat ertoe kan leiden dat de stemgrens na de controleslagen niet behaald wordt.

Berekening van de eindcijfers

Van alle beoordelingen voor één product wordt het gemiddelde eindcijfer berekend. Vijftig procent van dit eindcijfer wordt bepaald door het gemiddelde cijfer op de drie aspecten en de andere vijftig procent wordt bepaald door het gemiddelde cijfer op de vragen ten aanzien van houding & gedrag. Van het gemiddelde eindcijfer wordt een correctie op basis van het aantal beoordelingen afgetrokken om het gecorrigeerde eindcijfer te berekenen. Deze berekening is zo opgebouwd dat een hoger aantal beoordelingen zorgt voor een lagere correctie op het gemiddelde eindcijfer.

Als de gecorrigeerde eindcijfers en het aantal stemmen per product bekend zijn, weten we welke producten tot de genomineerden behoren. Binnen een categorie worden minimaal twee en maximaal vijf producten genomineerd. Er moeten minimaal twee producten per categorie zijn die de uiteindelijke stemgrens hebben behaald, anders kan een categorie helaas geen doorgang vinden. Wanneer er meer dan vijf producten de stemgrens hebben behaald, worden de vijf producten met het hoogste gecorrigeerd eindcijfer genomineerd. Indien geen enkele of maar één product aan deze voorwaarde voldoet binnen een categorie, hebben wij de mogelijkheid om de stemgrens van 380 beoordelingen naar beneden bij te stellen.

Als de resultaten gereed zijn, maken we de winnaars bekend. Het genomineerde product met het hoogste corrigeerde eindcijfer wordt de winnaar van de titel 'Beste Product van het Jaar België' binnen de betreffende categorie. De categoriewinnaar met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer wordt de overallwinnaar. Alle winnaars worden uitgenodigd voor een feestelijk uitreikingsmoment waar ze hun award in ontvangst zullen nemen.

De producten in de duurzame productcategorieën worden beoordeeld op een extra aspect, namelijk duurzaamheid. Daarom ontvangen deze producten een aparte onderscheiding en doen ze niet mee voor de algemene overalltitel.

Is jouw product de winnaar? Gefeliciteerd! Met een licentiepakket kun je een jaar met het verkiezingslogo communiceren.

Bekijk het verkiezingsreglement